Telefon: 05 99 47 522 GSM: 070 395 300 info@vrtecbambi.si
Select Page

Skupina Trobentice v januarju

Prvi polovici meseca januarja smo namenili spoznavanju glavnih značilnosti naše dežele, značilnosti večjih mest ter jih podkrepili s fotografijami, pravljicami in video posnetki. Seznanili smo se s tradicionalnimi dobrotami, solinami, lipicanci, jamami, rekami, gorami, burjo, kekcem, Piko Nogavičko in rudnikom, vitezi in še kaj.  Vsak otrok si je izbral sličico z eno znamenitostjo ter jo poskušal preslikati. Nastali so krasni likovni izdelki, ki krasijo našo garderobo. Nato nas je radovednost popeljala k raziskovanju gradov. Razdelili smo se v štiri skupine in vsaka skupina je sama izdelala grad iz odpadnega materiala. Projekt je trajal dva tedna, otroci so se najprej dogovorili kakšen grad bodo naredili, nato so ga skupaj sestavili, zlepili, kaširali s časopisnim papirjem ter pobarvali. Na koncu so določili ime ter izbrali simbole na zastavah. Pri tem so neizmerno uživali in zelo dobro sodelovali. Pogovarjali smo se o celjskih vitezih ter si zamišljali kako so včasih ljudje živeli. Tako smo tudi spoznali hiše nekoč in danes ter primerjali arhitekturo. Spoznali smo tudi, da se je Ljubljana v rimskih časih imenovala Emona ter Celje – Celeia in najstarejše mesto Ptuj – Poetovio. Tako so si otroci ogledali fotografije mest iz starih časov ter sami poskušali narisati hiše različnih oblik. Naučili smo se tudi nove ljudske pesmi z naslovom “Kaj boš Janko jutri delal?”. Otrokom je hudomušna pesem zelo všečna in jo radi prepevajo. Konec meseca smo osvojili še novo gibalno – rajalno igro (Potujemo v Rakitnico) s katero bomo pričeli naš marčevski nastop. Tudi igra je potekala v isti tematiki, otroci so si sami iz različnih predmetov izdelovali hiške v katerih so se igrali simbolno igro. V največje veselje nam je pa bilo preživljanje časa na snegu, otroci so se ga neizmerno razveselili, zato smo poskušali čim več časa preživeti zunaj na snegu.

Skupina Trobentice v decembru

V mesec december smo zakorakali s skupnim ciljem, da bo ta mesec prav čaroben. Skupaj z otroki smo izdelali načrt, kako bomo okrasili našo igralnico. Najprej smo si na steno obesili adventni koledar, kjer so nas vsak dan čakale naloge in misli, ki so jih za nas pustili škratje. Nato smo si izdelali okensko dekoracijo. Izdelali smo snežake iz snežink. Otroci so s ponosom predstavljali svoje izrezljane snežinke. Nato smo določili mesto, kjer bomo obesili novoletne lučke ter izdelali mobile iz snežink. Tudi na mizah ni manjkala dekoracija, na vsako mizo smo postavili svečnik. Tako, da smo tekom decembra obedovali v soju sveč ob umirjeni praznični glasbi. Sestavili smo umetno božično drevo ter ga postavili na hodnik, ga okrasili z lučkami ter z izdelki iz vsake igralnice. Naslikali smo adventne venčke, ki so krasili našo garderobo ter posejali božično žito, katerega so pred prazniki otroci odnesli domov. Fino-motoriko smo urili z oblikovanjem fimo mase. Iz nje smo izdelali okraske, ki smo jih uporabili za aranžmaje. V prvi polovici meseca, smo zaposleni vrtca Bambi otrokom in staršem odigrali igrano igro z naslovom Zvezdica Zaspanka. Otroci so po predstavi prejeli darila (knjigo in zvezdasto blazino, ki so jim jo izdelali starši). V drugi polovici meseca pa smo z otroki izvedli srečanje za stare starše, na katerem smo skupaj izdelovali izdelke za bazer ter čajanko. Otroci so sami pripravili piškote s katerimi so pogostili stare starše. Ob koncu druženja so otroci izvedli še kratek nastop, z izborom treh pesmi: Jesenska, Jaz sem snežak in Za božič sem spet kot otrok. Slednja pesem je bila iztočnica za naše letošnje e-voščilo. Ker je bil december res pester in smo izdelali veliko izdelkov smo se z otroci odločili, da bomo letos staršem podarili in zaželeli lepe praznike z nečim, kar bo trajno. Tako smo skupaj sodelovali pri montiranju in nastajanju e-voščilnice, v kateri so bila zajeta naša skupna praznična doživetja, misli in lepe želje za novo leto ter na koncu video posnetek pesmi z naslovom “Za božič sem spet kot otrok”. Tekom celega meseca smo večkrat rajali na željo otrok, praznovali prva dva rojstna dneva v tem letu ter prebirali pravljice na temo praznikov, treh dobrih mož in škratov. Najbolj všeč pa nam je bila Resnična zgodba o božičku. Ob koncu meseca pa smo si pripravili še zabavo v prazničnih oblačilih, tako smo imeli vsi na sebi vsaj en praznični motiv ter rajali in se veselili prihajajočih praznikov, najbolj so nas pa razveselila darila, ki so nas čakala pod smrekico. Več pa v videu

Skupina Trobentice v novembru

V mesecu novembru smo se v naši skupini osredotočili na slovenske avtohtone živali. Spoznali smo jih kar 13. Znanje smo osvajali s pomočjo fotografij, dokumentarnih posnetkov in knjig. Z otroci smo dopolnili miselni vzorec o Sloveniji ter ga prilepili na steno, tako, da lahko otroci vsakodnevno utrjujejo pridobljeno znanje. V drugi polovici meseca smo se osredotočili na kranjsko sivko, saj nas povezuje s slovenskim tradicionalnim zajtrkom. Tako smo na obisk povabili čebelarja, ki nam je predal veliko novih informacij tako o svojem poklicu, kot tudi o samih čebelah. Okušali smo med, ga uvrstli v prehransko piramido ter se seznanili z zdravo prehrano. Spoznali smo tudi kako nastane mleko, maslo, jogurt in sir ter vse te dobrote okušali z lokalne kmetije Flis. Na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka smo si pripravili pogrinjke ter skupaj z vsemi ostalimi otroci vrtca Bambi zajtrkovali v skupnem prostoru. Na zajtrk smo povabili tudi našo direktorico go. Tajo in župana občine Braslovče ter pod direktorico Urško in Go. Darjo iz kmetije Flis. Bilo je čarobno, prijetno ter nadvse zabavno saj sta nas med obedom ogovorili še dve čebelici (maskoti). Vsi skupaj smo zapeli pesem Lojzeta Slaka z naslovom “Čebelar” ter tako sodelovali pri vseslovenskem projektu. Izdelali smo tudi likovne izdelke na temo čebelic in panjev ter poplesavali na pesem Čebelice od Ribiča Pepeta. Ker pa je bil mesec november precej deževen smo si te dni polepšali s preživljanjem časa na svežem zraku in v dežju z dežnimi oblačili. Nadaljevali smo z oddelčnim projektom “Kuharska knjiga” ter za tradicionalni zajtrk spekli kruh.

Pesem Miška vzela je s poličke

MIŠKA VZELA JE S POLIČKE (Anja Štefan)

Miška vzela je s poličke
zadnjo vrečico pšeničke.
Mišek vzel je izpod strehe
med, rozine in orehe.
Sta potolkla, pomešala –
glej, potička je nastala!
»Res lepo, « je rekla miška,
»spet diši nam cela hiška.

Pesem Zima, zima bela

ZIMA ZIMA BELA (Ljudska)

Zima zima bela, vrh gora sedela,
pa tako je pela, da bo Mirka vzela.
Ker Mirko nič ne dela,
ker Mirko nič se ne uči,
čakaj, čakaj, Mirko ti.