Telefon: 05 99 47 522 GSM: 070 395 300 info@vrtecbambi.si
Select Page

Skupina Snežinke v januarju

Mesec januar nas je obdaril s snegom. Zelo smo se ga razveselili. Na vrtčevskem igrišču smo se dričali po hribu, kepali, delali angelčke v snegu, skratka uživali v snežnih radostih. Spoznali smo stopinje živali, ki jih puščajo v snegu in iskali pravilne pare. S snegom smo naredili nekaj poskusov. Postali smo mladi raziskovalci, saj smo opazovali ledene kristalčke s povečevalnim steklom in z mikroskopom. Ta mesec smo posvetili tudi lutkovnim predstavam s pravljicami Zaljubljena snežaka, Babica zima ter pravljico Rokavička kot gledališče kamišibaj. Iz stiroporastih kolutov smo izdelali snežake in trganko snežak, ki krasi našo telovadnico. Nekaj otrok iz skupine pa se je udeležilo smučarskega tečaja na Golteh. Nekateri so se prvič preizkusili v prvih smučarskih zavojih, drugi pa so se odpeljali že s sedežnico na vrh Medvedjaka in se spustili korajžno po progi.

Skupina Sončki v januarju

Mesec januar nas je končno razveselil z obilno pošiljko snega. Sprva smo se z otroci seznanili z zimskimi oblačili skozi oblačenje/slačenje, jih utrjevali skozi fotografije in igro spomin. Prepevali smo pesmice z zimsko tematiko (Snežak, Moj klobuk, Zima je prišla. Zima zima bela,Itd.) Nato smo se seznanili z značilnostmi letnega časa zima in dopolnili naš plakat z letnimi časi z različnimi motivi (snežinke, snežak, ptičja hišica, sani). Tako smo si izdelali še podlogo z motivom snežaka na katerega so otroci po barvi prirejali gumbe in motive zimskih dodatkov. Ker se je sneg obdržal, smo lahko realizirali vse zastavljeno v začetku meseca. Otrokom sva pripravili lutkovno predstavo z naslovom: Rokavička, ki jim je bila zelo všeč, skozi zgodbo pa so se prav tako srečali z gozdnimi živali. Skupaj smo jih poimenovali, jim določali lastnosti in s pomočjo sestavljank iskali njihove mladiče ter ugotavljali kakšno hrano jedo. Konec meseca sva s sodelavko izrezali stopinje medveda, zajca, srne in ptice iz folije ter otrokom v igralnici pripravili gibalni poligon. Vsaka sled je vodila natanko do določene živali, ki smo jo potem skupaj spoznavali, prepevali pesmice o njej in jo posnemali. Dejavnosti na temo sledi smo zaključili z likovno dejavnostjo, kjer so otroci odtisnili svoja stopala in dlani. Nekaterim je bila likovna dejavnost zelo všeč, spet drugim malo manj, saj se niso želeli namazati z barvo. Svoje stopinje pa smo puščali tudi v snegu. Nekateri so znali lepo hoditi po snegu, nekateri pa so se ga malo bali, je bilo pa vsem v užitek ko smo se z njim igrali, kepali, raziskovali, ga okušali in prelagali.

Skupina Kapljice v januarju

»Aha! Oho! Sledovi v snegu! Le kdo se plazil je po bregu?« (Zverjašček)
Kapljice smo v mesecu januarju spoznavale sledi, stopinje, ki jih puščajo živali in mi. Seznanili smo se s pravljico o Zverjaščku, ki je iskal sledi po snegu, da bi našel miško. Tudi mi smo jih poskušali najti na zasneženem igrišču. Opazili smo nekaj odtisov ptic in naše stopinje. Ker pa je Zverjaščka prestrašila majhna zvita miška s pomočjo sence, smo se igrali s sencami. Preizkusili smo, kdaj so sence večje in manjše ter si pripravili senčno predstavo. Pripravili smo si čutno pot – medvedove stopinje. Nekaj živali zimo prespi in v igralnici smo si uredili umirjen kotiček s pomočjo šotora, kjer smo prebirali in listali pravljice.
Razveselili smo se snega, da smo se lahko kepali, kotalili, dričali po bregu ter naredili sneženega moža. Ko pa se je sneg začel taliti, smo opazili, da se spremeni v kapljice. In ko kapljice zmrznejo nastane led. V igralnici smo naredili nekaj eksperimentov s pomočjo ledenih kock, vode in vate. Nastala je prava zabava 😊

Skupina Mavrica v januarju

Mesec smo pričeli z zgodbo o Mojci Pokrajculji. Prebrali smo knjigo in ob gledališču Kamishibai utrjevali vsebino. Postavili smo si gledališki kotiček, izdelali smo si lutke za zgodbico in poslušali glasbo. Prav tako smo si ogledali predstavo v video obliki, ki smo jo decembra pripravili zaposleni. Tako so jo lahko doživeli še otroci, ki je takrat v živo niso videli. Pripravili smo tudi razstavo risb o Mojci Pokrajculji. Sledil je smučarski tečaj. Otroci so vsak dan z veseljem odšli na avtobus in aktivno sodelovali na samem tečaju. Učitelje smučanja smo lepo sprejeli. Tečaj smo zaključili v pozitivnem vzdušju, hkrati pa bili zelo veseli napredka vsakega otroka. Odpravili smo se na nastop v Dom za ostarele na Polzeli. Pripravili smo širok program pesmi, ki so jih otroci ob spremljavi ukulela zapeli starostnikom. Izkušnja je bila za vse res neprecenljiva. Ker nam je zima prinesla nekaj snega smo ga izkoristili za bivanje na prostem.

Skupina Utrinki v januarju

Utrinki smo v novo leto vstopili s pravljico Mojca Pokrajculja. Pravljici smo prisluhnili s pomočjo kamišibaja, nato pa smo si izdelali lutke na palici. Tako smo se čisto prvič preizkusili v igri z lutkami in si ustvarili čisto svoje lutkovno gledališče. Prav tako smo v igralnici ustvarili nov kotiček – trgovina z zimskimi oblačili. Kotiček nam je omogočil utrjevanje samostojnega oblačenja zimskih oblačil. Bili pa smo tudi precej ustvarjalni. Najprej smo s pomočjo ščipalk odtiskovali kroglice, kasneje pa smo slikali zimske motive z vatiranimi palčkami. Izvedli smo eksperiment z vodo in soljo, raziskovali zimsko senzorno škatlo in risali v koruznem zdrobu. Najbolj pa smo se razveselili snega, zato smo tokrat izkoristili čim več časa zunaj, kjer smo delali snežake, angelčke, kepe in se imeli lepo.